create your own website

Mi az adománybolt?
Hogyan adományozzak felelősen?

Az adománybolt vagy jótékonyságbolt - charity shop - olyan üzlet, ahol adományokat gyűjtenek,  melyet jellemzően a környéken élőknek értékesítenek alacsony áron.
Az adományboltban kis jövedelműek, tudatos vásárlók ugyanúgy vásárolnak, mint kincsvadászok, hiszen az ott található árucikkek olykor kifejezetten különlegesek.

Tehát az adományboltba ingyen kerülnek be az áruk, az adományozók így lehetővé teszik a bolt fenntartását, ami több előnyt rejt:

- a környékbeliek olcsón jutnak jó minőségű használati tárgyakhoz;

- a re-use, újra használat során nem kerülnek ki kukába a termékek, így kevesebb hulladék keletkezik;

- munkahelyek jönnek létre, hiszen a boltban többnyire hátrányos helyzetben élők dolgoznak;

- ha az üzemeltető nonprofit szervezet, a profit az céljainak megvalósítását támogatja!

Az adományboltba használati tárgyakat gyűjtünk, melyeket egyrészt azokvesznek meg, akik teljes áron nem jutnának a termékekhez, másrészt lehetőséget adnak a tudatos vásárlásra, amely az újrahasznosítás, az újrafelhasználás  fenntartható elvét követi.

Egy adományboltban - ha jelentősen kedvezményes áron is - a vásárlók pénzt adnak az általad felajánlott tárgyakért, eszközökért. Míg te felelős adományozóként, ők a lehetőségeikhez igazodó vásárlásaikkal járulnak hozzá társadalmilag hasznos céljaink és szociális tevékenységünk fenntartásához.

Ezért fontos, hogy olyan állapotú és használhatóságú tárgyakat jutass el az adományboltba, amelyekért akár te magad is hajlandó lennél megvásárolni, ha még szükséged lenne rá!

Mindannyian annak örülünk, amire szükségünk van, amire vágyunk, azt vásároljuk meg, ami értéket jelent számunkra.

Senki nem örül a számára szükségtelen dolgoknak, és igyekszik nem megvenni felesleges tárgyakat, így a nálunk vásárlóknak is ezt az élmény akarjuk biztosítani helyzetüktől függetlenül - minőségi termékeket és kiszolgálást.

Ez a cél az adományboltban is, ezért az itt nyújtott segítség célzott. A nálunk vásárlók pontosan azokat a tárgyakat viszik haza, amire szükségük van.

Adomány: segítő ajándék

A kulcsszó a méltóság. Az adományozás helyett szívesebben használjuk az ajándékozás szót. Segítő ajándékozás.

Ha örömet szeretnél szerezni, és te is örömödet lelni az adományozásban, kezeld ajándékozásként.

A szeretteid igényeit is figyelembe veszed, nem hálát, hanem örömöt vársz az ajándékodért cserébe.

A számodra már nem fontos dolgokat csak akkor adod nekik, ha úgy gondolod, szükségük van rá, és valószínűleg megfelelő minőségű ajándékot választasz.

Feltehetően házhoz viszed neki, tiszta, használható állapotban, különleges esetektől eltekintve nem tőle várod, hogy érte menjen. 

Az adományozás segítő ajándékozás. Olyanoknak, akik valamiben hiányt szenvednek.

Ha hálát várunk érte, "csak" adomány marad.

Ha gondoskodást teszünk hozzá, örömteli ajándék.

Mit gondolsz, a nehéz helyzetben élőknek meg kell-e elégedniük a kopott, kidobásra szánt holmikkal, vagy jó minőségű termékek járnak nekik?
Az adományboltok célja, hogy azok számára is méltóságteljes vásárlási lehetőséget biztosítson, akiknek kevés pénz áll a rendelkezésükre. Ebben segíthetsz.
A számodra haszontalan tárgyaktól több módon megszabadulhatsz. Ha úgy döntesz, hogy segíteni szeretnél, az adománybolt remek megoldás lehet, és érdemes tudnod néhány dolgot.
Az adományboltokat jellemzően nonprofit és civil szervezetek tartják fenn, és nem tudnak a legnehezebb körülmények között élőnek segíteni.
Azokat segítik, akik nehéz helyzetben élnek, de van keresetük, és minden forintot meg kell nézzenek, amit kiadnak.
Az adománybolt méltóságot és támogatást biztosít számukra azzal, hogy olcsón, jó minőségű árut vásárolhatnak.
Ezért az adományboltok olyan termékeket tudnak átvenni, melyek alkalmasak a kereskedelmi forgalomba hozatalra.
Minden olyan termékkel örömet szerzel, ami olyan állapotban van, hogy te is szívesen megvásárolnád.
Érthetően alacsony a kereslet a divatjamúlt termékekre, és egyáltalán nem akarják megvásárolni a hibás, nem használható termékeket - így ezeket általában nem is tudják átvenni a boltok.

Mire megy a bevétel?

A bevétel teszi lehetővé a bolt fenntartását, ami természetesen nincs ingyen, bérleti díj, rezsi terheli, az ott dolgozók munkabért kapnak.

Így találkozhatnak az igények a kínálattal, a vásárlók válogathatnak, azok is, akik kevés pénzből gazdálkodnak. Egy étkészlet boldog pillanatokat, egy szép blúz az állásinterjúra akár új munkahelyet jelenthet!
Sokak számára alap, másoknak luxus. Ebben is segít az adománybolt.

A profitot a nonprofit szervezetek a tevékenységükre forgatják vissza.

Érdemes utána nézned, hol, mire használják az adományodat, és azt a boltot kiválasztani, ahol számodra kedves célért dolgoznak.

Mivel segíthetsz még?

Az adományboltokban gyakran segédkeznek önkéntesek, az időddel is segítheted egy-egy bolt működését, a szervezet céljainak elérését. Ez azért is fontos, mert így találkozhatnak a különböző helyzetben élők, és a közösség, a találkozás mindig nagyon sokat jelent!

Az adománybolt alacsony árakkal, alacsony bevétellel dolgozik, míg költségei hasonlóak a többi boltéhoz. Sőt, mivel szinte minden árucikk egyedi, az árazás, elrendezés sokkal nehezebb és időigényesebb.

Sok dologra - szállítás, raktározás stb. - nem, vagy alig jut pénz.

A vásárlók nagy része nem rendelkezik jelentős bevétellel, szállítást, javítást nem nagyon tudnak megfizetni.

Segít, ha évszaknak megfelelő holmikat adsz le, így az üzlet szebb, rendezettebb, a vásárlás is élvezetesebb a vevőknek - így olyan élményt kapnak, mint amit valószínűleg te is elvársz.
Így az adományozás valódi segítség, aktív állampolgári tett, amivel olyanok felé is nyitsz, akik valamilyen oknál fogva - jellemzően anyagi helyzetük miatt - nem tudnak együttműködni.

A lomtalanítás - ha mégoly szép dolgokról is van szó - kényelmes dolog.
Elképzelni sem tudod, milyen sokat segítesz, ha elhozod, szétválogatod az adományaidat! Ha hozzá teszel valami pluszt - pl. házhoz vinni/szállíttatni, kiválogatni, becsomagolni, kitisztítani - az neked is valódi energia, sokkal több, mint kiadni az ajtón a szállítóknak - és valódi, megbecsült segítség!

Sok adományozó csalódik olykor, de ha belegondolsz a működésbe, megérted, miért nem tudnak bizonyos dolgokat fogadni az adományboltok.

Mit nem vesznek át?

Az adományozók sokszor csalódottak, dühösek, ha adományukat visszautasítják.

Érdemes végig gondolni, mi a célod az adományozással. Ha azt várod, hogy azonnal szabadítsanak meg a számodra felesleges holmiktól, ne válogassanak, és a szállítást, esetleges javítást, tisztítást is oldják meg, akkor valójában talán inkább lomtalanítani szeretnél, ez a te igényeidhez igazodik, nem a rászoruló emberekéhez.

Egy ilyen szolgáltatásért sok tízezer forintot kérnek a vállalkozások, de egy konténer megrendelése is tetemes összeg.

Míg egy vállalkozótól bárki elfogadja, ha nincs kapacitása vagy pénzt kér a szolgáltatásért, ugyanezt sokan az adományboltoktól vagy adományt gyűjtő szervezetektől ingyen várják el. Sokszor olyanoktól, akik önkéntesként, saját költségükre segítenek. 

A boltok területe általában kicsi, sokszor pinduri vagy egyáltalán nincs raktár, szállítási kapacitás pedig alig fordul elő.

Az adományboltokat is a segítés szándéka vezeti, kevés pénzből próbálnak jót nyújtani.

Nyáron nem téli holmit, szép, hibátlan, vagy kis hibás tárgyakat kínálni, hogy a vevők, akár kis, akár nagy pénzűek, elégedettek legyenek.

Ezért kérik az együttműködésed, azt, hogy partnerük légy, ne ingyenes szolgáltatást várj el tőlük.

Ezért cserébe teljesen rendben van, ha tájékozódni akarsz arról, mire használják a bevételt, a profitot, így az eredményeket magadénak fogod te is érezni - teljesen jogosan :-)

Érdeklődj, kapcsolódj be, megérdemled!